Saturday, December 8, 2012

Pesawat EC725 untuk TUDMMingguan Siasah  07 -13 Dis 2012

Pesawat EC 725 Baru Untuk TUDM
Oleh Mej (B) Ramli Abdul Rahim

Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) melakarkan sejarah penambahan aset dalam inventorinya dengan ketibaan dua buah pesawat baru EC 725 yang bakal dioperasikannya yang tiba di pangkalan udara Subang dengan menggunakan pesawat Antonov-124 pada 29 November lalu.

Pesawat buatan firma Eurocopter dari Perancis ini telah diterbangkan dari Marignanc, Perancis dan mengambil masa lebih kurang 13 jam penerbangan sebelum tiba di Terminal Skypark, Subang tepat pada jam 2.20 petang waktu tempatan.

Menurut Panglima Tentera Udara, Jeneral Tan Sri Rodzali Daud berkata, baki 10 lagi pesawat dijadual tiba di negara ini secara berperingkat sehingga 2014 dan  TUDM juga akan menerima simulator untuk kegunaan latihan pesawat EC725 yang akan ditempatkan di Pangkalan Udara Subang, Selangor.
Jeneral Tan Sri Rodzali Daud berkata, juruterbang TUDM yang diketuai oleh Kol Tuan Mustapha sudah dihantar ke Perancis untuk menjalani latihan menggunakan pesawat baru itu sebelum ia di bawa balik ke Malaysia.
Buat permulaan, sebanyak dua buah daripada 12 helikopter jenis itu akan beroperasi di Pangkalan Udara Kuantan, Pahang sebagai pesawat latihan untuk dikendalikan oleh juruterbang yang akan menjalani latihan tempatan.

Kesemua pesawat itu akan dihantar secara berperingkat-peringkat dengan pesawat terakhir masih lagi di pasang di Perancis dan  TUDM sedang dalam perancangan untuk menggantikan pesawat yang digunakan untuk latihan dengan pesawat baru yang dilengkapi teknologi terkini.

Pesawat yang baru dibeli tersebut  sesuai untuk pelbagai misi iaitu  pengangkutan taktikal, operasi khas, mencari dan menyelamat, carian tempur dan menyelamat, pengawasan maritim, sokongan logistik kemanusiaan, sokongan darat, pemindahan perubatan dan operasi daripada kapal.

Eurocopter EC 725 yang juga dikenali sebagai Super Cougar adalah sebuah helikopter pengangkut taktikal jarak jauh yang dibangunkan daripada keluarga Super Puma/Cougar untuk kegunaan ketenteraan dan ia adalah pesawat enjin bekembar dan boleh membawa sehingga 29 orang penumpang bersam dua orang anak kapal bergantung kepada konfigurasi permintaan pelanggan.

EC 725 telah dibangunkan untik memenuhi keperluan Tentera Udara Perancis untuk tujuan Mencari dan Menyelamat dan misi operasi kombat selepas model 532 A2 Cougar ditolak untuk tujuan tersebut setelah percubaan dilakukan antara 1996 sehingga 1999.

Helikopter EC 725 yang dibangunkan kemudannya membuat penerbangan sulungnya di Marignane pada 27 November 2000 dan pesawat berkenaan membuat persembahan pertama pada 15 Januari 2001.

Tentera Udara  Perancis telah mengerakkan pesawat  ke dalam perkhidmatan aktif dengan tiga helikopter EC 725 yang digunakan untuk memindahkan penduduk dari Lubnan semasa operasi Baliste  di musim panas tahun 2006 dan pada 2007, tiga helikopter  Tentera Udara Perancis telah dikerahkan untuk peperangan di Afghanistan untuk menyokong pasukan gabungan di ibu kota Kabul,

Helikopter perintis menyelesaikan penerbangan pertamanya pada bulan November 2000 dan kini perkhidmatannya terebar di sepuluh buah negara di seluruh dunia dan Tentera Udara Perancis sebagai pelanggan utama telah memesan enam EC 725.

Tentera Udara Perancis sebagai pelanggan utama telah memesan EC 725 untuk tugas mencari dan menyelamat dan misi tempur dan tempahan pertama telah dipenuhi pada Februari 2005.

Peawat EC 725 Tentera Udara Perancis pernah dikerahkan pada tahun 2006 di Lubnan untuk membantu pemindahan kakitangannya di Lubnan dan dua buah helikopter daripda jenis yang sama telah ditempatkan di Kabul bagi membantu misi tentera NATO pada awal tahun 2007 di Afgansitan.

Sebagai helikopter pengangkut taktikal ia boleh membawa 19 anggota dengan kebolehan beroperasi pada jejari  250 batu nautika dan tugasan mencari dan menyelamat EC 725 boleh menyelamatkan krew di perairan sejauh 290 batu nautika daripada pangkalan.

EC 725  boleh dilengkapi dengan peralatan tentera dan senjata seperti 2 × 7.62 mm FN MAG  machine gun, 2 × 68 mm (2.75")  Thales Brandt atau Forges Zeebrugge  rocket launchers,  2 × 20 mm pod-mounted GIAT cannon, Dassault Electronique EWR-99 FRUIT RWR radar warning receiver dan Alkan ELIPS multi-purpose chaff/flare dispenser.

Pada bulan September 2008 Malaysia telah mengumumkan pemilihan EC 725 bagi mendapatkan suatu perintah awal pembelian 12 buah pesawat tetapi justeru kekangan kewangan pembelian tersebut telah ditangguhkan.

Eurocopter kemudiannya menandatangani kontrak kerjasama dengan Kementerian Pertahanan Malaysia di pertunjukan udara Paris 49 pada bulan Jun 2011 untuk mendapatkan 12 buah helikopter EC 725 untuk kegunaan TUDM.

Pembelian helikopter daripada Perancis ini merupakan pembelian kedua setelah TUDM membeli helikopter Alouette III pada bulan September 1963 bagi memulakan operasi helikopter dalam TUDM untuk beroperasi di kawasan yang tidak mempunyai landasan kapal terbang.

Alouette masih digunakan sehingga kini dan pernah di gunakan oleh Pasukan   Udara Tentera Darat untuk melatih juruterbang Tentera Darat dan kini helikopter tersebut  digunakan untuk latihan juruterbang helikopter TUDM.

Sikorsky S-61A-4 Nuri yang merupakan versi terbitan helikopter  SH- 3 Sea King yang diberi penambahbaikkan adalah helikopter utiliti / SAR yang dioperasikan oleh TUDM sejak 1968 sehingga kini masih digunakan dan fleet berkenaan telah menabur jasa  semasa zaman memerangi komunis sekitar 1970 hingga 1990.

Dengan kehadiran EC 725 di dalam inventori TUDM sepenuhnya nanti,  besar kemungkinan  khidmat Nuri akan ditamatkan setelah ia berjasa sekian lama untuk pengangkutan pasukan keselamatan  sepanjang lebih tiga dekad yang lalu.

No comments:

Post a Comment